Museum Conservator (MA)

Het professionele masterprogramma Museumconservator is een samenwerking tussen de VU en de Universiteit van Amsterdam en is uniek in Nederland. De opleiding bereidt je voor op een functie waarin je een museumcollectie beheert en bestudeert, aankopen doet en tentoonstellingen maakt. Voor een deel gebeurt dat aan de universiteit, voor een deel tijdens een stage in een gerenommeerd museum. Het programma richt zich op musea met een kunst- en/of cultuurhistorische collectie: van schilderkunst tot nieuwe media en van Delfts Blauw tot design, uit heden en verleden.

Tijdens de colleges is er veel aandacht voor het nationale en internationale discours over verzamelen en presenteren. Ook volg je werkcolleges waarin het uitbreiden van je kunst- of cultuurhistorische kennis en onderzoeksvaardigheden centraal staat. Daarnaast bezoek je museummedewerkers in binnen- en buitenland, om je te oriënteren op actuele kwesties binnen de museumwereld.

Je legt niet alleen een gedegen theoretische basis, je werkt ook een jaar lang als ‘conservator in opleiding’ in een van de acht musea die bij de opleiding zijn aangesloten. In het praktijkjaar maak je kennis met alle taken van een conservator. Van onderzoek voor een bestandcatalogus tot de organisatie van een tentoonstelling. Ook houd je je bezig met collectievorming, registratie, beheer, art handling en restauratie. Kortom, je krijgt de kans om je te verdiepen in de vele aspecten van het beroep van conservator.

Kijk hier voor meer informatie over de opleiding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.