Students’ Stories: Kalì Earth Architecture Workshop Ghana (Internship) – Aukje Worm

Geschreven door Aukje Worm Dit ben ik!

Na een lange reis, met een tussenstop op vliegveld Caïro, een overnachting in Accra en een langdurige busreis richting Kumasi, ben ik vrijdagavond 28 september aangekomen bij de accommodatie in het dorpje Kwaso. Het weekend was goed om even te acclimatiseren, kennis te maken met de workshopleiders Nadia en Irene, de vrijwilligers en het dorpje Kwaso. Overal zijn kinderen die gedag zeggen en naar m’n naam vragen, vaak lopen ze hele afstanden mee.

In de werkweek worden we elke ochtend rond 7.15 uur met een busje naar de bouwwerkplaats in het plaatsje Okorase gebracht. Elk dorpje heeft een chief of  ‘Nana’, die de baas is in het dorp en bepaalt wat er wel of niet gebeurt. Het dorpje voelt nu al als een soort van thuis. Het is als één grote familie, de bewoners kennen ons inmiddels en we worden elke werkdag met veel liefde ontvangen. Ook is er (een soort van) kantoor aanwezig. Eerst was dit een benauwd donker kamertje zonder ramen ergens achterin een grote schuur, maar gelukkig is het nu verplaatst naar een soort garage met open deuren. Aan de wand hangen de bouwtekeningen van het project. We werken samen met (tot nu toe) één timmerman en zes werkjongens (de meeste van hen zijn nu al 10 jaar werkzaam in het vak). Na schooltijd komen de kinderen vaak kijken en spelen op de bouwplaats, het liefst willen ze de hele dag je aandacht.

Op mijn eerste werkdag werd de derde laag van de eerste muur van het klasgebouw afgewerkt, waardoor deze werd voltooid. De muren bestaan, naast de fundering, uit drie lagen. Een mix van rode aarde (lateriet), cement en water. De eerste laag bevat 7% cement en de twee bovenste lagen elk 5% cement. In de eerste weken heeft de groep verschillende mengsels van aarde en cement getest (3, 5, en 7 % cement) om te zien welke mix het sterkst is. Ook kon ik een kijkje nemen bij het naastgelegen bouwproject dat in drie maanden (juni, juli en augustus 2018) is gebouwd door het Aulaterra team. Een heel mooi en functioneel klasgebouw, waar een luchtcirculerend systeem een groot deel van de warmte buiten houdt. De gevoelstemperatuur in het gebouw is een stuk koeler.

Vervolgens zijn we verder gegaan met het bouwen van de tweede muur, en kon ik goed zien hoe alles in zijn werk gaat. Er zijn hier geen machines, dus al het werk gaat met de hand. Het materieel bestaat voornamelijk uit kruiwagens, emmers, scheppen, hamers en spijkers etc. Ik kan nu zeggen dat het behoorlijk zwaar is, de hoge temperatuur, samen met de zon maakt het werk soms bijna onmogelijk. In de eerste twee weken bestond het werk voornamelijk uit scheppen ofwel de rode aarde tegen een soort van zeef aangooien, waardoor het werd gefilterd en de te grote stukken achterbleven. De gefilterde aarde werd vervolgens naar de plek gebracht waar het gemengd werd met cement en water. De basismaterialen van de muur. Daarnaast werd steeds opnieuw de houten constructie verwijderd, schoongemaakt (cement-resten verwijderd van de panelen) en opnieuw geplaatst, om vervolgens de nieuwe laag lateriet/cement mix toe te kunnen voegen. Nadat de hele lengte van de muur was voorzien van een nieuwe laag gemixt lateriet/cement kon er ‘geramd’ worden, het letterlijk aan- of plat stampen van het mengsel met behulp van een ijzeren stang met daaraan een houten blok.

Tussen de werkzaamheden door zijn er verschillende activiteiten, rondleidingen en bezoeken. We hebben bijvoorbeeld een rondleiding door het dorpje Okorase gehad met Frank Appiah Kubi, de coördinator van de NKA Foundation. Hierbij werden verschillende traditionele bouwmethoden en constructies getoond. Op een zondag zijn we op bezoek geweest in het dorpje Adanwomase dat bekend staat om zijn Kente-stoffen, we hebben gezien hoe de stoffen worden geproduceerd in de fabriek. Ook was er de mogelijkheid om een cacaoplantage te bezoeken en de cacaovrucht te proeven. Vorig weekend hebben we een kijkje genomen bij het project ‘InsideOut School’ in het dorpje Yeboahkrom. Het betrof een schoolgebouw met drie klaslokalen, gebouwd in 2017.

Momenteel zijn we bezig met de afwerking van de basement en het maken van ijzerwerk voor de constructie van de pilaren. In de loop van de week gaan we samen met de timmerman aan de slag met het hout.

Met vriendelijke groet,

Aukje Worm

 

 

One thought on “Students’ Stories: Kalì Earth Architecture Workshop Ghana (Internship) – Aukje Worm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.